Projects

Facility Addition for US Air Force

IDEALS, Inc. was enlisted by the US Air Force to provide design-build services for a new addition at the Holloman Air Force Base in Alamogordo, New Mexico.
Learn More 

 

Military Housing Renovation

IDEALS, inc. completed this $2.8M renovation at Yuma Proving Grounds for the U.S. Army by upgrading existing living spaces and installing extensive energy conservation measures.
Learn More

 

Prather Waterline | HAFB

This utility infrastructure construction project involved the replacement of approximately 21,000 linear feet (LF) of existing 16” diameter concrete cylinder with a new 16” C905 PVC pipe.
Learn More

 
  • Register

The Future Combat Systems (FCS) Urban Test Site (UTC) at White Sands Missile Range (WSMR) is located about 20 miles east of the WSMR headquarters.

This project involved the full site and building design and construction of nine single and two-story structures. Consideration of Unexploded Ordinance (UXO) was required since WSMR is an active range.

Communication with the client was key early in the design phase of the project allowing for open discourse on design considerations with our synchronized design and construction team. Early communication with third parties performing work at adjacent areas within our work site helped control scheduling difficulties while resulting in an improved final product for the owner.

Daily job-site monitoring included observation of work practices and inspections to ensure correct installation and compliance with project plans and specifications.  Frequent inspections and progress meetings with Owner representatives were conducted to minimize conflicts and effect any necessary changes.

All work was completed in strict accordance with all OSHA, state and facility regulations and requirements, with zero injuries sustained in the course of the work.

The EMRE Test Facility is located northwest of the White Sands Missile Range main post along New Mexico State Highway 70.  EMRE is a testing location that has frequent vehicle and heavy truck traffic.

The purpose of this project was to perform an analysis and design of an erosion control structure, repair a series of damaged culverts, repair of adjacent drainage structures, road and tank crossing repair, slope stabilization, and redirection of drainage from occupied structures. Additionally a new tank trail was also installed.

The Department of Energy (DOE) required additional office space at the Los Alamos National Lab in New Mexico, an existing warehouse/storage space was remodeled as temporary office space.  This allowed the DOE to expand their operations as needed.

 
The design included a working conference room, restroom and break room facilities before work could commence.  A demolition plan was designed and implemented so that some construction could begin while designs were being finalized. The project involved mechanical, active and passive fire protection, electrical, HVAC, plumbing work within the existing structure. IDEALS also installed DOE specification, high-security access devices, telecommunication and computer network wiring to ensure a pleasant work space, giving DOE a flexible and efficient design.  

Our attention to safety, and close communication with the customer created a secure, comfortable and functional office area for the DOE to provide on-site support for Los Alamos National Lab.

 

This project involved the repair of the parking areas and addition of force protection and anti-ram barriers in front of the main headquarters, buildings 1504, 1506, 1510 and 1512 at White Sand Missile Range.  This area is heavily utilized by military and civilian personnel working in and around the headquarters at White Sand Missile Range creating the need for the addition of passive force protection and anti-ram barriers in front of these buildings.


One of the most important design aspects of this project was to provide force protection barriers by constructing an anti-terrorism protection system. This system utilizes reinforced planters as anti-ram vehicle barriers, boulder clusters, anti-vehicular ditches with berms, including a minimum of an 82 foot standoff distance between the buildings and their associated parking areas.  These heavily reinforced structures protect the main headquarters area from acts of terrorism and at the same time, minimize the space needed to provide such protection.  A 12 foot access lane with cable reinforced crash berms were created to maintain efficient and safe access for fire apparatus in case of emergency.  Areas between the repaired parking lot and the existing pedestrian pathway in front of the buildings were landscaped to accommodate the new anti-terrorism structures and create a natural appearance.


In addition to creating a secure, effective and protective barrier from terrorism, it was equally important to make this protection present a pleasant and attractive appearance to potential visitors, while maintaining the latest architectural standards.  Another important goal of this project was to provide a logical and efficient parking layout, which conforms to UFAS and ADA standards, maximizing vehicle parking, vehicle access and pedestrian access to the adjacent buildings.  The design improved existing entrances to allow for light industrial traffic flow and minimized the demolition of existing curb and gutter, while re-using existing structures as much as possible.


Removal of the existing parking surface involved the cold-milling and re-use the existing surface material in the sub-base of the new parking area. All parking spaces were redesignated as 90 degree parking, widened and lengthened to improve pedestrian and vehicle accessibility.  As improvements to the parking areas were implemented, any existing drainage issues were addressed as needed during the course of the project.

This project involved the addition of a pre-engineered building to the sheet metal shop, building 883, located at Holloman Air Force Base.  This design-build project added a new clean layout/cure room, break room, restrooms, office space to accommodate workstation personnel, a convenient covered building entry and reconfigured sidewalk access comprising approximately 2000 gross square feet.  The construction of Building 883 increased and reconfigured the existing work area into a useful and more productive space, already serving as a structural repair shop for the Unmanned Aerial System, (UAS) program at Holloman Air Force Base.

One of the requirements of this building addition was to accommodate aircraft structures up to 2'-0" wide and a maximum of 33'-0" long and moving them in straight lines from one part of the existing building to the new layout/cure room, via a rolling trailer.  This eliminated moving the large structures around turns, which requires more space, and as a result, reduced the necessary space for the final building design.  Also, the Layout/Cure room required sufficient seals to maintain specified HVAC performance with humidity and temperature controls to maintain a low level of particulate infiltration throughout the entire Layout/Cure room.

To ensure proper site drainage, a site survey was completed in consideration of existing site conditions and drainage around the building addition consistent with base standards.  Preserving the surrounding terrain and providing drainage away from the building addition was a design priority.

One of the goals of this project was to provide a convenient and work efficient design that met the clients needs and is safety compliant.  We were able to deliver an effective design using these design requirements through coordination with the design and project reviewers.  Another project requirement was to work within a predetermined budget and that all work was finished on schedule.  This project required a set of civil, structural, mechanical and electrical construction plans and project specifications for all items of work in addition to direct coordination with the construction company to ensure a complete and successful completion of the project.